|
|
|
|
Uczniowie Technikum Technologii Żywności od dziesięciu lat biorą
udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Organizatorem
Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademii Rolniczej im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu.
Przygotowania do olimpiady rozpoczęły się już w miesiącu
październiku, właśnie wtedy w naszej szkole odbył się I etap
szkolny, który pozwolił wyłonić trzech uczniów do etapu okręgowego,
byli to Andrzej Kiliński, Szymon Wójciński i Piotr Białecki.
Uczniowie rozpoczęli walkę o zakwalifikowanie się do finału. Etap
regionalny odbył się w Zespole Szkół Kształcenia Ustawicznego w
Gronowie.
Do etapu centralnego udało się zakwalifikować uczniowi IV klasy
Andrzejowi Kilińskiemu, który w dniach 13 – 14 marca 2008r.
uczestniczył w Poznaniu w zmaganiach o indeks. Po dwudniowej
rywalizacji, w której uczestniczyło 58 osób Andrzej zajął 3 miejsce
i uzyskał tytuł
laureata I stopnia, a tym samym zapewnili sobie wolny wstęp na
trzynaście uczelni w Polsce oraz został zwolniony z części pisemnej
egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Z sukcesu ucznia zadowoleni są również nauczyciele, a szczególnie
Halina Katafiasz, Lidia Paprot i Monika Zakrzewska które
przygotowywały wspólnie Andrzeja do olimpiady.
|
|
|
|
|