.:: ABC MĄKI ::.

-

     Uczniowie z nasze szkoły dnia 27 listopada 2012 r. byli w Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy.
     Młodzież ucząca się w Technikum Technologii Żywności w specjalności: Produkcja piekarsko-ciastkarska, brała udział w zajęciach, które odbyły się w Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy. Uczniowie pod kierunkiem prof. Kazimierza Sadkiewicza wykonywali analizy mąki, zapoznali się z profesjonalnym laboratorium badawczym przemysłu zbożowego i piekarskiego. Na zajęciach młodzież samodzielnie dokonała próbnego laboratoryjnego wypieku pieczywa pszennego i mieszanego.
     Profesor Kazimierz Sadkiewicz zapoznał uczestników z metodami badania mąki i pieczywa oraz przedstawił historię powstania Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego.
     Spotkanie wzbogaciło wiedzę i umiejętności przyszłych Techników Technologii Żywności.
     Wycieczkę zorganizowała pani Lidia Paprot, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

-