.:: NOWE TRENDY W GASTRONOMII ::.

-


We wtorek 4 marca w naszej szkole odbyły się pokazy pt: „NOWE TRENDY W GASTRONOMII”. Prowadził je przedstawiciel firmy ADI TECH Andrzej Kiliński. Jest on absolwentem naszej szkoły. Przedsiębiorstwo, które reprezentuje zajmuje się dystrybucją dodatków gastronomicznych, produktów firmy PACOVIS.
Spotkanie skierowane było do uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Mogli oni poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą:
- całorocznych marynat olejowych do mięs grillowanych i pieczonych oraz marynat suchych,
- przypraw w płynie i ich szerokim zastosowaniu,
- zastosowania innowacyjnego żelu, który może pełnić funkcję zamiennika tłuszczu oraz może być stosowany do potraw żelowanych na zimno.
Uczniowie obecni na spotkaniu brali czynny udział w przygotowaniu marynat oraz późniejszej konsumpcji potraw. Poznawali oni nowoczesne techniki wykorzystywane obecnie w gastronomii. Niewątpliwie spotkanie to umożliwiło poszerzenie wiedzy zarówno uczniów jaki i nauczycieli obecnych na pokazie. Mamy nadzieję, że to spotkanie zaowocuje w przyszłości, gdzie nasi uczniowie - przyszli szefowie kuchni skorzystają z innowacyjnych technologii w gastronomii.

-