Gimnazjaliści w ZSP.
Gimnazjaliści z klasy II g Publicznego Gimnazjum nr 1 w Żninie otrzymali
polecenie ugotowania wybranej potrawy w ramach projektu: „Narodowa kuchnia
europejska”. W realizacji zadania pomogli im starsi koledzy z Zespołu Szkół
Ponadgimnazjalnych w Żninie. Uczniowie kl. I a Technikum Żywienia i Usług
Gastronomicznych (Daria Pawełczak, Wiktoria Ciuper, Anna Piątkiewicz, Magdalena
Krzanowska, Maciej Grochowski i Michał Łukasik) zaprosili gimnazjalistów do
szkolnej pracowni gastronomicznej, w której młodsi adepci sztuki kulinarnej pod
kierunkiem starszych przygotowali włoską pizzę. Podczas prac przygotowawczych
gimnazjaliści dowiedzieli się m.in., co zrobić, by nie zaparzyć drożdży, kiedy
należy dodać ser, by się nie przypiekł oraz jak wyrobić ciasto, by było pulchne
i smaczne. Sympatyczna atmosfera zintegrowała grupę. Upieczone pizze były
przepyszne. Opiekę nad młodocianymi kuchmistrzami sprawowały Wioletta Olesiak i
Marlena Chojnacka.