|
|
|
|
Uczniowie Technikum Technologii Żywności od dziewięciu lat biorą
udział w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Organizatorem
Olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademii Rolniczej im .A.
Cieszkowskiego w Poznaniu.
Przygotowania do olimpiady rozpoczęły się już w miesiącu
październiku, właśnie wtedy w naszej szkole odbył się I etap
szkolny, który pozwolił wyłonić pięciu uczniów do etapu okręgowego.
Uczniowie rozpoczęli walkę o zakwalifikowanie się do finału. Etap
regionalny odbył się w Zespole Szkół Kształcenia Ustawicznego w
Gronowie.
Do etapu centralnego udało się zakwalifikować uczniowi IV klasy
Bartoszowi Sikorskiemu oraz uczniowi klasy III Andrzejowi
Kilińskiemu, którzy w dniach 23 – 24 marca 2007r. uczestniczyli w
Poznaniu w zmaganiach o indeks. Po dwudniowej rywalizacji, w której
uczestniczyło 60 osób Bartosz i Andrzej uzyskali tytuł finalisty, a
tym samym zapewnili sobie wolny wstęp na dwanaście uczelni w Polsce
oraz zwolnieni są z części pisemnej egzaminu potwierdzającego
kwalifikacje zawodowe.
Z sukcesu uczniów zadowoleni są również nauczyciele, a szczególnie
Elżbieta Sobczyńska, Halina Katafiasz i Maria Nyka, które
przygotowywały wspólnie uczniów do olimpiady.
|
|
|
|
|