|
|
|
|
Dnia 12 kwietnia
2006 r w naszej szkole odbył się Turniej Wiedzy o Produkcji
Żywności. Celem turnieju jest podniesienie poziomu kształcenia
zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami
produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów.
W konkursie udział wzięło udział 6 zespołów 3 osobowych z klas: IIC TTŻ, IIIC TTŻ, IVC TTŻ
Konkurs składał się z 3 etapów.
W etapie pierwszym uczniowie zmagali się z dwoma zadaniami. W
pierwszej kolejności uczniowie w zespołach 3 osobowych rozwiązywali
test kwalifikacyjny. Czas przeznaczony na to zadanie to 20 minut.
Następnie wybierali prawidłową odpowiedź „Czy prawdą jest?”
Do drugiego etapu zakwalifikowały się 4 najlepsze zespoły.
W etapie drugim uczniowie odpowiadali na pytania z przedmiotów
zawodowych, takich jak:
- Technologia żywności
- Analiza żywności
- Mikrobiologia żywności
- Podstawy ekonomii
Kolejnym zadanie z którym musieli się zmierzyć było wskazanie
prawidłowej nazwy maszyny lub urządzenia, stosowanego w produkcji
żywności przedstawionego na schemacie.
Do trzeciego etapu turnieju przeszły 3 zespoły.
W etapie trzecim natomiast uczniowie również odpowiadali na wybrane
pytania z przedmiotów zawodowych oraz musieli przeprowadzić
doświadczenia, mające na celu identyfikację składników żywności
takich jak: skrobia, cukry, oraz analizy fizykochemiczne surowców
żywnościowych
Nagrodami w turnieju były piątki z wybranych przedmiotów zawodowych.
(I miejsce 3 piątki, II miejsce 2 piątki, III miejsce 3 piątki).
W Turnieju tym największą wiedzą wykazali się uczniowie z klasy II c
TTŻ. Drugie miejsce zajęli uczniowie z klasy IV c TTŻ, a miejsce
trzecie zajęła klasa III c TTŻ.
Nad prawidłowym przebiegiem Turnieju czuwała komisja w składzie:
- Elżbieta Sobczyńska
- Maria Nyka
- Halina Katafiasz
- Monika Lewandowska
|
|
|
|
|