.:: STÓŁ WIGILIJNY ::.

-

     Święta bez tradycyjnych potraw, atmosfery i odpowiedniej oprawy nie miałyby uroku. Uczniowie I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, podczas zajęć w Pracowni Gastronomicznej, w ramach projektu „Autostrada Kompetencji i Umiejętności”, przygotowali polskie potrawy wigilijne. Można było skosztować min. pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, paszteciki, uszka, karpia w galarecie, łamańce z makiem, pierniki i inne specjały.
     Dnia 17 grudnia w Pracowni Obsługi Konsumenta, wystawiono stół uroczyście udekorowany przez uczniów oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych, panie Halinę Katafiasz, Lidię Paprot i Monikę Zakrzewską. Wyżej wspomniane smakołyki, można było zdegustować podczas wigilii zorganizowanej przez uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z wychowawcą Beatą Borowiak-Jaźwińską.
     Uczniowie z wielkim zaangażowaniem wzięli udział w przygotowaniach świątecznych dań, co z pewnością docenią ich rodzice, którzy z zadowoleniem stwierdzają, że wybór tego kierunku kształcenia był trafny. Umiejętności kulinarne, które zdobywają na zajęciach, będą dodatkowym atutem nie tylko w życiu zawodowym ale i prywatnym.
     Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Karłowskiej w Żninie wraz z dyrekcją i całym gronem pedagogicznym, życzą wszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

-